24/01/2013 | Actualidad

La Tribuna Espanya-Filipines, celebrada per primera vegada el 2005, constitueix una plataforma de diàleg i cooperació amb l’objectiu principal de potenciar les relacions bilaterals, especialment, en l’àmbit econòmic, però també en el polític, cultural, i acadèmic. Per això, la Tribuna compta amb la participació de representants de la societat civil, de l’administració, del món universitari i de l’empresa, tant espanyols com filipins.

L’edició d’enguany s’estructura en quatre sessions de treball sectorials i una sessió plenària final en què es presentaran les conclusions de les diferents taules per establir una agenda i un pla d’acció comuns. Així, durant els dos dies de treball s’abordaran qüestions com «Transparència, responsabilitat i gestió participativa» (sessió política), «Creant nous vincles culturals: cooperació en indústries culturals, patrimoni i turisme» (sessió cultural) i «Traspassant fronteres: intercanvis, cooperació entre universitats, recerca i reconeixement de títols»(sessió acadèmica).

La sessió econòmica cobrarà especial protagonisme ja que inclou dues taules de treball: «Aigua: gestió i sostenibilitat», d’una banda, i «Transport i comunicació: inversió per al progrés», de l’altra. A més, el govern de les Filipines presentarà en el marc d’aquesta sessió el Partenariat Públic Privat (PPP) per a obres i accions relacionades amb el desenvolupament del país, cosa que representa una oportunitat de negoci i inversió per a les empreses espanyoles. De fet, la Tribuna té representants d’empreses espanyoles de primer nivell com són: Getinsa (enginyeria relacionada amb infraestructures i medi ambient), INECO (enginyeria pública dependent del Ministeri de Foment), AGA (Associació Espanyola d’Empreses Gestores dels Serveis d’Aigües a Poblacions), Aries Enginyeria i Sistemes, BBVA, Metro Madrid, Abengoa (energia i medi ambient) i Grup SETA (Societat Espanyola de Tractament d’Aigua).

La delegació espanyola que participa a la Tribuna està integrada, entre d’altres, per Gustavo Suárez Pertierra, president de la delegació espanyola, exministre d’Educació i de Defensa, José Bono, expresident del Congrés dels Diputats i exministre de Defensa, Ernesto de Zulueta, director general per a Amèrica del Nord, Àsia i el Pacífic, Ministeri d’Afers Exteriors i de Cooperació, Dolors Montserrat, vicepresidenta del Congrés dels Diputats, Rafael Rodríguez-Ponga, secretari general de l’Institut Cervantes, Joaquim Llimona, director de Relacions Internacionals i Cooperació, Ajuntament de Barcelona, M. Dolors Elizalde, investigadora del CSIC, Ma Teresa Aguado, vicerectora de la UNED, Ávaro Escribano, vicerector de la Universitat Carlos III en representació de l’Aliança 4 Universitats, i Ramon Ma Moreno, director general de Casa Àsia.

Per part filipina, cal destacar Pedro E. Roxas, president de la Fundació Santiago, Florencio Abad, ministre de Pressupostos, Armin Luistro, ministre d’Educació, Cosette Canilao, directora executiva del PPP Center, José Lotilla, secretari d’Estat de Transports i Comunicació, Cristino Panlilio, secretari d’Estat de Comerç i Indústria, el senador Edgardo Angara, Elena Rivera, de la National Comission for the Culture and Arts, Gerry Esquivel, del Metropolitan Waterworks and Sewerage System, i Napoleon Nazareno, de l’Asian Institute of Management.

Tribuna Espanya-Filipines, sis edicions amb accent en l’economia i llengua espanyoles

La VI Tribuna Espanya-Filipines té lloc en un moment en què les bones perspectives econòmiques de les Filipines en l’últim any obren possibilitats il•limitades per a una cooperació més estreta entre els dos països, especialment en infraestructures i energies renovables, on Espanya manté una posició de lideratge.

Les Filipines forma part de l’Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic (ASEAN), que està experimentant un notable creixement i desenvolupament econòmics. Segons el Banc Mundial, el 2013, els deu països de l’ASEAN creixeran més del 5%. El 2012 ja van aconseguir índexs, a destacar: les Filipines (6%), Vietnam (5,2%), Malàisia (5,1%), Indonèsia (6,1%) i Tailàndia (4,5%), i, sense comptar l’economia xinesa, el creixement en conjunt de la regió Àsia Pacífic s’ha situat al 5,6%, superant el 4,4% registrat l’any 2011. Les Filipines és l’únic país al món al qual el Fons Monetari Internacional (FMI) ha elevat el seu pronòstic de creixement per al 2013, segons va manifestar el passat mes de novembre la directora d’aquest organisme, Christine Lagarde. L’administració Aquino ha fixat un objectiu de creixement entre el 6 i 7% per aquest any.

La primera Tribuna es va convocar a Madrid el 2005 (Agermanament Manila-Madrid), la segona a Manila el 2006, la tercera novament a Madrid el 2007, la quarta a Cebu el 2008 (conveni de col·laboració Cebu-Barcelona), i la cinquena a Barcelona el 2010. En aquesta última edició, va tenir lloc a la seu de Casa Àsia a Barcelona la signatura del Memoràndum d’Entesa per implantar la llengua espanyola com a llengua estrangera a l’ensenyament secundari a les Filipines. D’altra banda, l’Institut Cervantes a Manila és el més actiu i el primer que es va obrir a Àsia (1994). En el darrer curs, més de 6.000 filipins es van inscriure en cursos d’aprenentatge de l’idioma espanyol a Manila.

Les Filipines i Espanya han tingut present la necessitat d’estrènyer les seves relacions en raó d’una cultura i un passat comuns compartits durant més de tres segles, estimulant també els intercanvis culturals. Sens dubte, han contribuït a aquest apropament exposicions com «Filipiniana. Art, història i realitat social a les Filipines» al Conde Duque de Madrid (2006), «Manila-Ricky Dávila» a la seu de Casa Àsia a Barcelona (2006), «Manila: geopoètiques de la identitat» al Centre Casa Àsia-Madrid (2007) o «Entre Espanya i les Filipines. Jose Rizal, escriptor» a la Biblioteca Nacional (2011).

Presència als mitjans de comunicació

Espanyols

José Bono viatja a les Filipines per encapçalar un discurs de la transparència i la responsabilitat – ElEconomista.es (EFE)
Bono debatrà sobre la transparència en la Tribuna Espanya-Filipines a Manila – Lainformación.com (EFE)
Polítics i empresaris espanyols i filipins comparteixen plans de cooperació – Diario Vasco (EFE)
Polítics i empresaris espanyols i filipins comparteixen plans de cooperació – El País (EFE)
Polítics i empresaris espanyols i filipins comparteixen plans de cooperació – ABC (EFE)
Espanya-Filipines, prioritat a la inversió i a l’espanyol – CapitalMadrid.com

Internacionals

La delegació espanyola mostra interès a participar en el Partenariat Públic Privat (PPP) – Business Mirror
Espanya mostra interès, però descarta facilitar la tramitació de visats – Manila Standard Today
Malgrat la nostra delicada situació, Espanya no us abandonarà, assegura l’exministre José Bono – Inquirer Global Nation
S’obren cinc gran projectes PPP a inversors espanyols – The Manila Times

Compartir