05/04/2019 | Actualitat

Per aquest motiu, hem creat el lema “Col·laboració en la recerca de la sostenibilitat” per promoure la Sostenibilitat de les Coses (SdC), fet que comporta aplicar el concepte de la sostenibilitat a tots els àmbits.

El desenvolupament sostenible és un concepte globalment dominant i directament relacionat amb la SdC. No obstant això, l’aspecte de la sostenibilitat que primer ens ve al cap, generalment, està relacionat amb la sostenibilitat ambiental, que és un component significatiu del concepte i és part de l’Agenda de les Nacions Unides per al 2030 amb els Objectius de desenvolupament Sostenible o ODS. Aquests 17 ODS s’agrupen simplement en 5 conceptes (5P d’acord amb el terme en anglès) amb l’objectiu final de salvar el planeta, fomentar la pau, crear prosperitat, millorar la col·laboració i nodrir a la població.

Pel que fa al “planeta”, l’aire fresc i l’aigua neta es troben entre els elements bàsics però fonamentals per als éssers humans i totes les altres criatures que amb les que compartim aquest món. Desafortunadament, la Mare Terra ha estat la més perjudicada i la que més danys ha patit per part de la raça humana al llarg de la història. El fet que diversos ODS donin importància a la rehabilitació i conservació del nostre planeta reflecteix les creixents preocupacions ambientals i el cridat a un desenvolupament més equilibrat, àmpliament conegut com el concepte d ‘ “economia circular”, que està guanyant terreny a nivell mundial.

Tailàndia reconeix que la millora de la sostenibilitat ambiental està indissolublement vinculada al desenvolupament social i econòmic, i és una de les condicions clau per al desenvolupament sostenible. Per tant, hem adoptat mesures per conservar, restaurar i administrar els nostres recursos naturals i el medi ambient d’una manera més sostenible, i incloem aquests elements en el nostre Marc de Estratègia Nacional de 20 anys (2017-2036).

Entre d’altres coses, Tailàndia ha llançat el Full de ruta per a la mitigació de la contribució determinada a nivell nacional (NDC, per les sigles en anglès) (2021-2030) per tal de garantir que complim els nostres objectius sobre la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle entre un 20 i un 25% per a 2030. L’any passat, vam aconseguir reduir l’emissió de 45.720 milions de tones de diòxid de carboni o el 12% del 7-20% previst per a 2020. A més a més, es van rehabilitar aproximadament 24 hectàrees d’esculls de coral i 880 hectàrees de boscos de manglars, i es va reduir l’ús de bosses de plàstic en 435 milions des de 2017.

Més enllà del nostre compromís nacional, Tailàndia ha defensat sistemàticament els problemes ambientals amb la comunitat global per obtenir beneficis a llarg termini. Un exemple d’això és la nostra ratificació de l’acord de París per abordar el canvi climàtic. Alhora, Tailàndia ha cooperat amb tots els socis en l’intercanvi de coneixements, experiències i bones pràctiques.

El desenvolupament sostenible és una agenda global que requereix esforços conjunts, i aquest any Tailàndia està en condicions de donar-li impuls. A més a més de ser president de l’ASEAN, Tailàndia és també coordinador de l’ASEAN per a la Cooperació al Desenvolupament Sostenible, càrrec que li permet identificar activament les complementarietats i promocionar una coordinació més estreta entre l’ASEAN i les Nacions Unides. Un resultat substancial d’aquesta cooperació és la “Complementarietat entre la Visió 2025 de la Comunitat de l’ASEAN i l’Agenda 2030 de les Nacions Unides per al Desenvolupament Sostenible: un Marc per a l’Acció”, que identifica possibles sinèrgies i mitjans per enfortir la creació de la Comunitat de l’ASEAN alhora que s’assoleixen diversos ODS.

Una de les recomanacions que inclou l’informe de Complementarietats que es finalitzarà aquest any és l’establiment del Centre de l’ASEAN per a Estudis de Desenvolupament Sostenible i Diàleg a Tailàndia. El centre estarà finançat pel Govern Reial de Tailàndia i ajudarà a coordinar activitats i projectes relacionats amb la Iniciativa de Complementarietat, mentre es vincula amb centres similars als Estats membres de l’ASEAN per formar una xarxa de centres en suport als esforços regionals de desenvolupament sostenible.

Durant el període de presidència de l’ASEAN, una de les agendes de desenvolupament sostenible que s’abordarà serà el medi ambient marí. Tailàndia està molt preocupada pel problema de les deixalles marines i el seu impacte en el medi ambient. Realment creiem que cal una acció urgent. Els investigadors han trobat deixalles marines o “pedaços d’escombraries” al mig de l’Oceà Pacífic amb una mida més gran que Bangkok. Aquestes deixalles les ingereixen els peixos, que després consumeixen els humans, fet que causa greus problemes de salut. Els informes de notícies sobre animals marins, com les balenes i les tortugues que pateixen el consum de deixalles no digeribles, són solament una fracció de les 100.000 morts anuals d’animals marins a causa d’aquest problema. A més a més, les deixalles marines afecten la promoció del turisme respectuós amb el medi ambient i, per tant, afecten la contribució del sector turístic al desenvolupament nacional.

En una investigació realitzada pel Ministeri de Recursos Naturals i Medi Ambient de Tailàndia es va descobrir que les deixalles que es llencen al mar poden viatjar per tot el món. Per tant, és imperatiu que tinguem una plataforma de discussió i col·laboració per abordar el problema. Al novembre de 2017 es va celebrar una reunió d’un grup de treball tècnic entre els membres de l’ASEAN, mentre que la Reunió Ministerial Especial de l’ASEAN sobre Deixalles Marines i la Reunió d’Alt Nivell de l’ASEM sobre la Sostenibilitat de l’Agricultura es van celebrar el 5 de març de 2019 i del 7 al 8 de març de 2019, respectivament. Per tant, Tailàndia promou l’associació per a la sostenibilitat partint de la sostenibilitat ambiental i que després s’expandirà a d’altres àrees al llarg de l’any.

Els beneficis del desenvolupament sostenible són innombrables, però cada país ha d’emprendre el seu propi camí i determinació per assolir els objectius. En el cas de Tailàndia, la filosofia de l’economia de suficiència (SEP per les sigles en anglès) es va adoptar com un enfocament propi. Aquesta filosofia, conferida per Sa Majestat el difunt Rei Bhumibol Adulyadej, proposa un “procés de pensament” que consisteix en tres parts: l’anàlisi sobre la causa del problema, la identificació de solucions pràctiques i la implementació de les solucions seleccionades.

La SEP està integrada en la política de Tailàndia tant a nivell nacional com internacional. Ha estat un principi rector el desenvolupament econòmic i social nacional de Tailàndia. A més a més, aquesta filosofia s’ha compartit amb molts països com un enfocament alternatiu per assolir els ODS a través de la provisió de cursos de capacitació i l’establiment de diversos projectes de cooperació a Àsia i Àfrica.

En conclusió, el compromís de Tailàndia amb el desenvolupament sostenible és constant, com es va demostrar en els nostres èxits i contribucions anteriors a nivell nacional i internacional. Estem compromesos a fer més. L’agenda serà particularment important durant la nostra Presidència de l’ASEAN i Tailàndia espera amb interès treballar amb la resta de membres de l’ASEAN i d’organitzacions externes en una col·laboració global tal com s’especifica en l’Objectiu 17 dels ODS.

[Traducció al castellà: Teresa Benito Carrión, Ambaixada Reial de Tailàndia, Madrid. Al català: Casa Àsia]
Compartir